Танацетум

Танацетум

Chrysanthemum Parthenium

Ботаническа характеристика

Танацетумът ( англ. Feverfew), от нейното тонизиращо и свалящо температурата действие) е широкоразпространено сложноцветно растение. Има многобройни, малки, приличащи на маргаритка, жълти цветове с бели външни листенца. Централното жълто цветче е захванато за почти плоска чашка, а не конусообразна както при лайката. Стеблото е покрито с нежни власинки и е около 60 см високо. Листата варират от мъхести, с къси власинки, до почти гладки, около 10 см дълги и 5 широки. Листата са двойно-перести с назъбени краища и имат плоски отгоре и изпъкнали отдолу дръжки. Танацетумът не бива да бъде бъркан с други диворастящи, подобни на лайка видове, които в повечето случаи имат по-мъхести листа и доста по-големи цветове.

Стеблото на танацетума е право, докато това на истинската градинска лайка е пълзящо.

Растението запазва нежните си зелени листа дори и през по-мека зима. Танацетумът има силен горчив аромат и не се харесва на пчелите. Сорт двойник се отглежда в градински условия за украса и цветовете му са понякога бъркани с двойника на лайката.

Народът отдавна е свикнал да ползва с лечебна цел тази билка, която расте изобилно из цяла Англия. Според Джерард, танацетумът, приготвен на отвара или привързан към китката на ръката е особено полезен срещу пристъпи на треска. Корените на растението имат лютив вкус.

Култивиране

Танацетумът е многогодишно тревисто растение. Веднъж засята, билката дава всяка година голямо количество цветове без да изисква особени грижи. Всякаква обикновена почва e подходяща, но най-добри резултати се получават когато почвата е добре дренирана, твърда и глинеста и обогатена с добри торове. Плевенето трябва да се извършва ръчно, защото растенията при изникването си са дребни и могат да бъдат увредени при прекопаване.

Размножаване

Има три метода на размножаване: чрез семена, от които предварително се отглежда разсад, чрез разделяне на корените и чрез калеми. В началото на юни готовите разсади се разсаждат на постоянното им място, като разстоянието между тях трябва да бъде от около 20 см, а между редовете от около 70 см, като по този начин в един декар площ влезат приблизително 8 000 броя разсади. Разсаждането трябва да стане по възможност през дъждовен ден или е необходимо да се осигури поливане. Растенията ще се хванат бързо.

Добиви

През първата година танацетумът дава от 100 до 220 кг сухи стръкове, но от втората година добивите значително се увеличават, като могат да достигнат до 600 кг сухи стръкове от декар.

Танацетумът съдържа 0,4-0,8% етерично масло.

Медицинска употреба

Пургативно, газогонно средство. Използва се за стимулиране на менструалното течение. Прилага се също така при хистерични оплаквания, нервност и потиснатост и има като цяло тонизиращо свойство. Отвара срещу настинка се приготвя като около 30 г от билката се прибавят към 0.5 л вряща вода, оставя се да изстине и се приема на дози от половин чаена чаша. Смята се, че отвара от билката с мед или захар е добро средство срещу кашлица, хрипове и затруднено дишане. Счукана и загряна или изпържена в малко вино и мазнина, билката се прилага външно срещу болки в стомаха и колики. Тинктурата от танацетум, приложена местно, незабавно облекчава болката и подутината получени от ухапване от насекоми и паразити. Смята се, че ако две чаени лъжици от тинктурата се смесят с 250 мл студена вода и се намажат всички открити части на тялото, това би отблъснало насекомите. Тинктура от листата на истинска лайка и на германска лайка има същия ефект.

Смята се също така, че когато около къщата е засадена вратига, тя пречиства въздуха и пази от болести.

Отвара от цветове на танацетума, приготвена с вряща вода и после охладена, облекчава всякаква чувствителност към болка у нервни хора и предлага облекчение срещу невралгия на лицевия нерв, болки в ушите, диспепсия и ревматизъм.

Важно: Цените са в лева за един брой и един сорт без ддс. Минимална поръчка 40 000 бройки или 5 дка.

Дейност

Количество/дка

Цена/лв

Сума/лв/дка

Разходи през първа година:

1.

Разсади

8 000 бр.

0,07

560,00

2.

Дълбока оран

-

-

13,50

3.

Култивиране

-

-

2,50

4.

Браздене

-

-

2,50

5.

Разсаждане ръчно

6 ч/д

20,00

120,00

6.

Ръчно окопаване – 2 пъти

2 ч/д

20,00

80,00

7.

Механизирано окопаване – 4 пъти

-

2,50

10,00

8.

Бране на стръкове ръчно

1 ч/д

20,00

20,00

9.

Сушене

-

-

15,00

ОБЩО РАЗХОДИ ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА :  823,50 лева

Разходи през втората  година :

1.

Ръчно окопаване – 2 пъти

2 ч/д

20,00

80,00

2.

Механизирано окопаване – 4 пъти

-

2,50

10,00

3.

Бране на стръкове ръчно

1 ч/д

20,00

20,00

4.

Сушене

-

-

15,00

ОБЩО РАЗХОДИ ПРЕЗ ВТОРАТА И ВСЯКА СЛЕДВАЩА ГОДИНА :   125 лева

ВСИЧКО РАЗХОДИ за шестгодишен период на стопанисване: 1 448,50 лв/дка

ПРИХОДИ през първата година :

Сухи цветове – 150 кг х 5,00 лв/кг – 750 лв/дка

ПРИХОДИ през втората и всяка следваща година:

Сухи цветове – 300 кг х 5,00 лв/кг – 1 500 лв/дка;

Приходи за шест години- 8 250 лв/дка;

ПЕЧАЛБА за шестгодишен период на стопанисване: 6 802 лв/дка