Розмарин

Розмарин

Rosmarinus officinalis L.

Ботаническа характеристика

Розмаринът е многогодишен вечнозелен полухраст от семейство устоцветни. Стъблата са високи до 150 см, вдървесинени в долната част и са силно разклонени. Цветовете са светлогълъбово-сини, събрани в съцветия, разположени в пазвите на горните листа. Цъфти през май, а семената узряват през юли-август. Кореновата система на розмарина достига до 4 м дълбочина. Родина на розмарина са страните по Средиземноморието, но с голям успех се култивира в Англия, Мексико и САЩ.

Употребяема част

Събират се листата – Folia Rosmarini officinalis. От розмарина се добива и етерично масло /Oleum rosmarini officinalis/.

Време и начин на бране

Стръковете на розмарина се жънат, сушат и ронят през май, непосредствено преди или по време на цъфтежа.

Сушене и рандеман

Стръковете се разстилат на рамки и се сушат на сянка под навеси или в проветриви помещения. След изсушаването им се нагряват за един-два часа на слънце, което улеснява оронването на листата. Изсушените стръкове се очукват и оронените листа се пресяват през различни сита. Рандеманът е от 5 кг сурови стръкове – 1 кг сухи листа.

Отглеждане

Розмаринът е светлолюбива култура, силно сухоустойчива. Предварителната обработка на почвата се състои в есенна дълбока оран, по време на която се вкарва в почвата 3-4 тона оборска тор, 30-40 кг суперфосфат и 20-30 кг калиев сулфат. През пролетта непосредствено преди разсаждането се внасят 15-20 кг азотна тор на декар. Растението предпочита варовити каменисти до песъкливи почви с рН 4,5-8,7 и добра аерация. Разсаждането става през пролетта редово по схема: 80 см между редовете и 20-30 см между растенията. Младите растения внимателно се загърлят. Плантацията се стопанисва 25-30 години, обаче на всеки 7-8 години растенията се подмладяват като се изрязват до земната повърхност. Всяка година площите се подхранват с 1,5-2 тона оборска тор на декар или 40 кг/дка суперфосфат през есента и 30-40 кг/дка амониев сулфат през пролетта. Първата реколта се събира 18 месеца след разсаждането. Когато се прибира реколтата, следва да се режат младите клонки на разстояние 12 см от разклонението, като непременно се внимава да се оставят 20% от дължината на клонките, израстнали през същата година, от които през следващата година ще се появят нови клонки! Розмаринът е устойчив на болести и вредители. Днес са известни много сортове розмарин, като някои от тях имат чисто декоративни функции.

Добиви

От един декар двугодишна култура добивите са около 300-500 кг сухи листа. Етерично масло с много високо качество от розмарин се получава чрез дестилация на най-качествените клонки, но преди да е настъпил цъфтежът.От 1 000 кг свежи клонки се получават 5 кг розмариново масло от най-високо качество. Най-висококачествено масло от розмарин се произвежда в Англия , а на едро маслото от розмарин се търгува във Франция, Испания, Тунис и Япония. Съдържанието на етерично масло в дрогата е 2%, в състава на което влизат алфа-пинен, до 30% цинеол, до 6% борнилацетат, естери на борнеола, никотинамид, дъбилни вещества, около 0,5% алкалоиди, между които розмарицин, урзолова, розмаринова киселини и др. Купи саксия сега

Важно: Цените са в лева за един брой и един сорт без ддс. Минимална поръчка 40 000 бройки или 5 дка.