Пиретрум

Пиретрум

Pyretrhum cinerariefolium Traw.

Ботаническа характеристика

Пиретрумът е многогодишно растение със силно изразен инсектициден ефект. През първата година на разсаждането пиретрумът се развива много бавно, а започва да плодоноси от втората година. Растението не понася затъмняване и суша, особено през ранните периоди на своето развитие. Неблагоприятно влияние върху развитието на растението оказва и нараняването на корените му по време на обработките на междуредията, ето защо следва тази дейност да се извършва особено внимателно.Пиретрумът не е капризен по отношение на хранителните вещества в почвата, но е отзивчив на торене с фосфорни и калиеви торове, които засилват неговата зимоустойчивост.

От втората година растението започва да плодоноси, като семената му узряват в края на юли. Веднага след първото плодоносене започва образуването на къси странични стъбла и усилено се образува розетка. Младите стъбла през следващата година ще образуват цветоноси и именно те определят добивите за следващата година.

Пиретрумът понася много ниски температури – до минус 36 градуса, но при суха и безснежна зима не понася по-ниски температури от минус 10-15 градуса.

От втората година нататък растението във фаза бутонизация се нуждае от усилено минерално торене, във фаза плодоносене не се тори и във фаза образуване на нови стъбла отново се тори.

Схемата на торене е следната:

 1. Рано напролет през втората година – азот 3 кг/дка и фосфор 3 кг/дка по време на първата междуредова обработка;
 2. След прибирането на цветовете- калий 4,5 кг/дка, фосфор 3 кг/дка по време на култивиране на междуредията на дълбочина 10 см;
  Тази схема се повтаря ежегодно.
 3. През четвъртата година след прибирането на цветовете – 1,5 кг/дка фосфор и калий.

Размножаването на пиретрума става по два начина:

 1. Директна сеитба, която се извършва или рано напролет или предзимно.
  Пролетната сеитба става със сеялка, като се спазва междуредие от 50-60 см, на дълбочина 1,5-2 см, след което площта се валира. Разходната норма на семената е 500-650 гр/дка;
  Предзимната сеитба се извършва при средна денонощна температура 3-5 градуса и при наличието на устойчиви нощни слани. Дълбочината на засяване на семената е 2-3 см, а разходът е 600-800 грама семена за един декар.
 2. Размножаването чрез разсад става не по-късно от август-септември, за да има достатъчно време растението да се вкорени и укрепне. Разстоянието между редовете е 70 см, а между растенията 20 см. Разсажда се под колче, като пръстта около растението добре се утъпква, след което се полива. Кореновата шийка не бива да се заравя на дълбочина, по-голяма от 1 см.

Препоръчва се ежегодното прочистване на плантацията от загинали растения, а така също и редовно окопаване и почистване от плевели.

Прибиране на реколтата

Прибират се цвят и стрък от пиретрума.Цветът се прибира във фаза пълен цъфтеж и когато не по-малко от 50% от тръбестите цветчета са отворени. Този период продължава 5-7 дни, но в сухо време той е 3-5 дни. Закъсняването на прибирането на цветовете рязко намалява качеството на дрогата.

Цветът се събира ръчно или с комбайн за събиране на лайка и незабавно се суши. Допуска се сушенето на цвета на слънце, но през нощта следва да се покрива с платнища, за да не се допусне навлажняването му от нощната роса. Слоят не бива да е по-дебел от 3-4 см, като често се обръща.

Стръкът се жъне или коси на височина 15-18 см от земята, като се внимава да не се повреди розетката. Суши се под навес.Слоят не бива да е по-дебел от 10-15 см.

Сухата дрога се балира.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА пиретрум

Има два начина за използване на пиретрума. Ниските температури засилват значително инсектицидния ефект на растението. Затова се препоръчва препаратите от пиретрум да се прилагат в късния следобед, така че по-хладни температури ще подобрят ефективността, а слънцето не ще ускори деградацията на пиретрините.

Как се третират растенията с пиретрум

Просто нанесете изсушените и стрити цветове в листата на растенията, които се нуждаят от защита. Търговският препарат съдържа и други вещества, за да се улесни прилепването на препарата към листата. Пиретрумът може да се смесва с талк, гипс, вар или инфузорна пръст, които да помогнат за прилепването му към листата.
При изгаряне на несмачкани сухи цветове, могат да се отблъскват и убиват комари.

Пръскане на препарата от пиретрум

За пръскането на препарата от пиретрум е необходимо да се извлекат активните съставки от самото растение.

Воден разтвор

Двадесет грама от пиретрум (изсушени и стрити цветове) се накисват в шест литра топла вода в продължение на три часа и след това се пръска. Възможно е да се използват пресни вместо от сухи цветове, но трябва да се използват от три до четири пъти повече цветове.

Разтвор с петрол

Промишлено пиретрините се извлечат от растението пиретрум в екстрактор с лек бензинов разтворител (керосин и др.). За лично използване можете да накиснете 500 грама изсушени цветове в четири литра керосин за половин ден. Керосинът ще разтвори 73% от пиретрините за 48 часа. След филтриране през кърпа, препаратът е готов за употреба.
Добавки
Ефективността на пиретрума може да бъде значително подобрена чрез добавяне на други продукти.

Синергисти

Ролята на синергиста е да се повиши въздействието на пиретрума и ускоряването време за реакция чрез предотвратяване на детоксикация на насекомите. В търговските формули обикновено се използва пиперонал бутоксид с тази цел. Смята се обаче, че този компонент нанася мутагенни щети на чернодробните клетки на бозайници. Други синергисти, които са почти толкова ефективни, са рапичното масло, сусамовото масло, маслото от индийско орехче, магданозовото масло и лавровото масло, като първото е несъмнено най-евтино. Една чаена лъжичка масло се използва за литър разтвор.

Повърхностноактивни препарати

Сапунът действа като повърхностноактивно вещество, което позволява за по-доброто покритие на листа и повишаване на ефективността на пиретрума до четири пъти. Половин супена лъжица сапун се добавя към един литър разтвор. Малко количество алкохол, добавено към разтвора, ще подобри неговото качество.

Анти-оксиданти

Анти-оксидантите, като таниновата киселина, която се съдържа в кората на няколко дървесни видове, забавят процеса на разграждането пиретрините, когато те се използват при слънчеви условия.
Ефектът от пиретрума е непосредствен. Насекомите се парализират при контакт. Препоръчително е обаче да се уверите, че те не са само зашеметени и имат шанс да се възстановят след известно време. Ако това се случи, следва да се увеличи концентрацията на препарата. Ротенон и пиретрум могат да бъдат комбинирани, за да се получи смес, която има по-дълготраен ефект.
Пиретрум има инкубационен период между 12 и 48 часа. Необходимо е да приложи отново след дъжд.
Ако е под съмнение ефективността на пиретрум, провежда се тест с муха. Той се състои от поставянето на няколко мухи в съд с малко прах пиретрум. Ако пиретрумът е свеж, мухите трябва да се парализират и умрат в рамките на по-малко от минута. Ако прахът е стар, мухата ще умре следоколо 20 минути.
Въпреки че пиретрумът е силно биоразградим и има краткотраен ефект, все пак е неселективен инсектицид, който засяга голям брой и от полезните видове. Пиретрумът е ефективен срещу голям брой възрастни насекоми, но той е много по-слабо ефективен срещу ларвите. Той няма да навреди на пчелите, или ларвите на бръмбара, но може да навреди на голям брой други полезни насекоми. Този препарат не е вреден за хората и животните, но е вреден за риби и други водни организми.

Важно: Цените са в лева за един брой и един сорт без ддс. Минимална поръчка 40 000 бройки или 5 дка.