Монарда

Монарда

Monarda fistulosa L.

Ботаническа характеристика

Монардата е многогодишно тревисто растение, което има многобройни стъбла, достигащи 65-120 см височина. На всяко стъбло има по 5-9 съцветия с диаметър 5-7 см, като във всяко съцветие има по 190-280 цветчета.Семената на монардата са ситни- 1000 бр. тежат 0,2-0,3 грама. Родина на монардата е Северна Америка, но се култивира в почти всички европейски страни.

Вегетацията на монардата започва през февруари-март, цъфтежът – през април до юли, като масовият цъфтеж е обикновено през втората половина на юли. Семената узряват през август. Монардата най-интензивно расте през май-юни, но по време на цъфтежа тя практически спира да расте. Един вегетационен период на монардата продължава 174-176 дни.

Монардата е студоустойчиво растение, некапризно към почвите, на които се отглежда, но все пак предпочита леките варовити почви. Тежките блатисти и кисели почви са абсолютно непоходящи за това растение. Тя предпочита откритите слънчеви места, но понася и леко засенчване. Силно отзивчива е на торене с минерални торове. Понякога се напада от брашнеста мана.

Размножаване

Монардата се размножава по два начина: директна сеитба на семената и разсаждане на готови разсади. Директната сеитба се извършва през февруари, като за един декар са необходими 100-150 грама семена, които се засяват с пневматична сеялка на идеално подравнена и валирана повърхност, като семената не бива да се заравят на дълбочина, по-голяма от 1-2 см.

Разсаждането може да става през два сезона: пролеттта (април-май) и есента (септември-октомври). Разсадната норма е 70х20 см, като за целта се използват 50-60-дневни разсади.

Агротехника

Най-добрият предшественик на монардата са есенните зърнени култури.

Основните обработки на почвата са: дълбока оран 25-30 см, като едновременно с нея се внася оборски тор 2-3 т/дка, суперфосфат 40-50 кг/дка и калий 20-30 кг/дка, култивиране, като едновременно с култивирането се внася амониева селитра по 20-30 кг/дка.

През един вегетационен период на монардата се извършват 3-4 култивирания на междуредията и 2 ръчни окопавания между растенията. Първите две култивирания се извършват с лек култиватор на малка дълбочина, а следващите култивирания са по-дълбоки, като най-дълбоко е есенното. При силно засушливо лято, монардата следва да се полее 2-3 пъти.

Подхранванията се разпределят по следния начин: първо подхранване – 3 седмици след разсаждането с 10-15 кг/дкса амониева селитра, 15 кг/дка суперфосфат и 10 кг/дка калий; второ подхранване – след прибиране на реколтата в същите норми.

Вегетацията на монардата от втората година нататък започва много рано – още през февруари. Тогава именно се извършва първото култивиране, ворото – когато започва растежът на клонките, третото – през май и последното през есента, непосредствено преди зазимяване на плантацията, като едновременно с него се внасят по 20-30 кг/дка суперфосфат.

След прибиране на реколтата плантацията се подхранва с азотен тор и обилно се полива, като по този начин растенията се подготвят за вторая реколта през същата вегетационна година.

Прибиране на реколтата
Ако монардата се бере във фаза масов цъфтеж, добивът и съдържанието на етерично масло са по-високи. Най-голямо количество етерично масло се съдържа в съцветията и листата, а най-малко в стъблата.

Листата и съцветията съставляват 68% от целия обем на добивите в период на масов цъфтеж, ето защо растението се реже на височина 20-25 см от повърхността на почвата, в зоната на разклоняване на цветоносните стъбла. За добиване на етерично масло свежата суровина незабавно се транспортира до дестилерията, където се преработва по метода на водната дестилация. Ако монардата ще се използва за суха дрога, окосените стръкове, незабавно след окосянантето, се приготвят във вид на китки и се сушат в проветриви сухи и сенчести помещения.

Добиви

От един декар насаждения с монарда се получават 1 500-2 000 кг свежа маса, като съдържанието на етеричното масло в нея е 0,78%, т.е. от един декар с монарда могат да се добият 11,7-15,6 кг етерично масло от монарда.

Съдържание

В монардата се съдържат витамин С (29,3 мг%), В1 и В2. Екстрактите от монарда имат антибиотични свойства. В етеричното масло от монарда има феноли (тимол и карвакрол), лимонен и пинен, линалоол, борнеол, камфен и др.

Използване

В изсушен вид и във вид на етерично масло монардата се използва в производството на вермут, в хранителната индустрия, особено в САЩ и Англия, където я добавят към много храни и към чая.

Купи саксия сега

Важно: Цените са в лева за един брой и един сорт без ддс. Минимална поръчка 40 000 бройки или 5 дка.