Мечо грозде

Мечо грозде

Arctostaphylos uva-ursi L.

Ботаническа характеристика

Мечото грозде е невисок пълзящ вечнозелен храст, чиито стари разклонения са полегнали, а младите са приповдигнати и силно облистени. Растението достига височина 30-50 см. Листата му са дребни, вечнозелени с кожеста и лъскава повърхност, цветовете са дребни, розови или бели, събрани по върховете в гроздовидни съцветия. Плодовете са червени ягодки, с големината на грах. Цъфти през юни-юли.

Употребяема част

От мечото грозде се събират само листата – Folia Arctostaphyli uvae-ursi.

Съдържание

В листата на мечото грозде се съдържат глюкозидите арбутин (6-12%) и метиларбутин, галотанини, урзон и галова киселина, др. киселини и 0,01% етерично масло.

Култивиране

Култивирането на мечото грозде не е разпространено в света, но у нас то е обосновано, най-вече поради изчерпването му от диворастящите местонаходища и силната му застрашеност от изчезване. Същевременно, мечото грозде е една от най-употребяваните билки в традиционната медицина и търсенето на дрогата от мечо грозде силно надвишава предлагането. В световен мащаб растението е сред търсените видове и основните количества, предлагани на пазара идват от природата на САЩ, Испания, Италия, Балканите и Украйна.

Култивирането на мечото грозде може да бъде изключително успешно като на едно място може да се отглежда повече от 10 години.

Почви

Мечото грозде може да се отглежда на широка гама от почви, но обикновено предпочита добре отцедливите терени с ниско съдържание на глина и утайки. Чудесно се отглежда на песъкливи до каменисти, плитки места, дори с голям наклон. Това растение се препоръчва и като укрепващо по склонове и сипеи. Отглежда се с успех на изключително бедни и неплодородни почви с рН 7.

Растението не понася сянка. Мечото грозде е средно сухоустойчиво и силно студоустойчиво растение.

Размножаване

Размножаването на мечото грозде може да бъде вегетативно и семенно. За вегетативното размножаване се използват младите леторасти, от които се взимат резници за вкореняване. Този начин е препоръчителен само тогава, когато растението ще се отглежда в единични екземпляри за домашни нужди.

Ние препоръчваме промишлените насаждения от мечо грозде да се правят от разсади. Разсадите обаче се отглеждат приблизително три години в разсадника, преди да могат да се използват за създаване на насаждения. Растенията се разсаждат на разстояние 60-70 см между редовете и 20-30 см между растенията.

Прибиране на реколтата

Листата се берат по време на цъфтежа през юни-юли, като се режат младите облистени разклонения, без да се реже стъблото.Клонките се навързват на недебели китки и се сушат под навес или проветриво, сухо и сенчесто помещение.

След изсушаването листата се оронват от стъблата, пресяват се през няколко сита, за да се отделят клечките и се опаковат в хартиени чували.

Рандеманът е 6,5:1.

Поръчка за редки видове се прави предварително, като за всеки има минимално количество. Цените се определят допълнително, в зависимост от обема на поръчаните разсади. Единични бройки не се произвеждат!