Майорана

Майорана

Origanum majorana L.

Ботаническа характеристика

Майораната е едногодишно растение, което достига височина от 30 до 50 см. Стъблото му е ръбесто, право, разклонено. Листата му са дребни и яйцевидни, а цветовете бели. Цъфти от май до септември. Цялото растение излъчва приятен и много силен аромат. Семената му са ситни – 1000 бр.-0,1-0,2 гр. Семената покълват при 20-25 гр.С. То цъфти през юни-юли и завързва семена през септември.

Използваема част

За лечебни цели и за консумация като подправка се събира цялата надземна част- стръковете. Те съдържат етерично масло, горчиви вещества и др.

Почви

Майораната предпочита богати на хумус почви, добре дренирани и отцедливи. Растението е топлолюбиво и сухоустойчиво, но през първата фаза на своето развитие след разсаждането то се нуждае от обилно поливане.

Обработки

През есента мястото, където ще се отглежда майораната следва да се изоре на дълбочина не по-малко от 30 см, като едновременно с оранта се внесат органични или минерални торове, в количества, препоръчани от специалисти-агрономи след направените предварително анализи на почвата. През пролетта нивата се разрохва чрез култивиране и се набраздява.

Размножаване

Препоръчва се размножаването чрез предварително приготвен разсад. Засаждането на разсада става не по-рано от края на април, началото на май, с такъв разчет, че да се избегнат късните застудявания, но да не се изпусне по-високата влажност на почвата. Разсаждането става на разстояние 70 см между редовете и 20 см между растенията.

Грижите по време на вегетацията се състоят в редовно окопаване (механизирано между редовете и ръчно между растенията) и в редовно поливане. При добри грижи могат да се приберат не по-малко от две реколти годишно, но са възможни при осигурено редовно поливане над четири реколти! Майораната е отзивчива на торене. С основната обработка се внасят 30-40 кг суперфосфат/дка, а през пролетта с култивирането – 10-15 кг амониева селитра/дка.

Болести и неприятели

При влажно време младите растения са податиливи на гъбни заболявания. Насажденията се нападат от личинките на майорановия молец.

Прибиране на реколтата

Прибирането на суровината става през сухите и слънчеви дни, непосредствено преди цъфтежа, като се изрязва цялата надземна част на растенията (на 4-5 см от повърхността на почвата).

Сушене и заготовка

Окосените стръкове се сушат по три начина:

1. В насипно състояние в сухо и проветриво помещение на пода, върху дървени скари, на слой, не по-дебел от 10 см. През 3-4 часа следва стръковете да се обръщат с вили за да не се допусне запарване на дрогата;

2. Във вид на предварително приготвени китки, непосредствено след окосяването. Китките се окачват на телове в сухи и проветриви, защитени от слънчеви лъчи помещения. При липса на сушилня, този метод е за препоръчва пред първия

3. В сушилня, при температура не по-висока от 30 градуса С.

Готовата и изсушена билка се съхранява в отделно помещение, за да не предаде аромата си на други билки! Препоръчва се сушенето на сянка във вид на китки, защото така изсушената билка запазва тъмнозеления си цвят и високото съдържание на ароматни вещества. В младите зелени стръкове се съдържат рутин 127 мг%, витамин С, каротин и дъбилни вещества.

Добиви

При спазване на технологичните изисквания, от 1 дка насаждения с майорана могат да се добият 300-600 кг сухи стръкове.

Добивът на етерично масло е 0,5- 1 кг от 1 тон свежа маса. Възможно е извличането на етерично масло и от изсушена дрога. Етеричното масло от майорана е безцветно или леко жълтеникаво, със силен специфичен аромат, лесно разтворимо в спирт. То съдържа терпинен, пинен, сабинен, терпинеол, борнеол и феноли.

Практикува се търговия и с пресни (свежи) и замразени растения, от които се нуждае хранително-вкусовата промишленост.

Ежегодно САЩ внасят 5 000 тона суха дрога от майорана, разпределени по равно от европейските и мексиканските видове. Великобритания внася ежегодно 500 тона свежа майорана от Чили и Израел. Основните износители на масло от майорана са Испания – 8 тона годишно, Албания- 3 тона, Югославия – 1 тон, Турция и Португалия – по 1 тон.

Купи саксия сега

Важно: Цените са в лева за един брой. Минимална поръчка 40 000 бройки или 5 дка.

 

Дейност

 

Количество /дка

 

Цена/лв

 

Сума/лв/дка

Разходи за една година:

1.

Разсад

11 000 бр.

0,05

550,00

2.

Дълбока оран 25-28 см

-

-

13,50

3.

Култивиране- два пъти

-

2,50

5,00

4.

Разсаждане ръчно и поливане

6 ч/д

20,00

120,00

5.

Окопаване ръчно между растенията – 3 пъти

2 ч/д

20,00

120,00

6.

Окопаване механизирано между редовете – 4 пъти

-

2,50

10,00

7.

Поливане през вегетацията – 3 пъти

-

10,00

30,00

8.

Косене на стръкове – трикратно

2 ч/д

20,00

40,00

9.

Сушене

-

-

15,00

ОБЩО РАЗХОДИ ЗА ЕДНА ГОДИНА :  903,50 лева

 

ПРИХОДИ : Сухи стръкове – 300-600 кг/дка х 6,00 лв/кг – 1 800- 3 600 лв/дка

ПЕЧАЛБА: 896,60- 2 696,50 лв/дка