Жълта тинтява

Жълта тинтява

Gentiana lutea L.

Ботаническа характеристика

Жълтата тинтява е многогодишно тревисто растение, което живее 50-60 години на едно място. Стъблото е изправено, кухо и неразклонено, като на височина достига 1 м. През първите няколко години растението има само приземни листа. Цъфти през лятото, а коренището е едро и месесто, като достига дължина над 30 см и дебелина над 3 см, но може да достигне и по-големи размери. Цветовете на тинтявата са големи и оранжево-жълти на цвят.

У нас естествените и находища са южните склонове на Витоша, Рила, Стара планина, по сипеите и планинските поляни. Обявена е за изчезващ вид и брането и от естествените находища е забранено!

За лечебни цели се използват корените , които съдържат горчиви и дъбилни вещества, пектин, захари, нишесте и някои алкалоиди.

Растението притежава забележителни количества горчиви вещества, които са концентрирани най-вече в корените му. Тези вещества се използват широко за производство на тонизиращи напитки и препарати. Най-голямо количество сухи корени от жълта тинтява се предлагат от Германия, макар че и Швейцария, Франция и Испания се опитват да не изостават.

Жълтата тинтява е една от билките, които се култивират в много ограничено количество, въпреки че нейните корени имат много широко приложение в медицината, ветеринарната медицина, хранителната индустрия и др.

Отглеждане

Като се има предвид от една страна, че брането на жълтата тинтява от естествените и находища е забранено, а от друга страна, че тя е много ценна билка и търсенето и е голямо, нейното културно отглеждане е препоръчително. Това се отнася най-вече за култивирането и в землищата на планинските и полупланински селища с надморска височина над 1000 м. Това растение се култивира успешно в Германия, Швейцария, Франция и Испания.

Почви

Растението вирее най-добре на богати на хумус и влага почви, които следва да са много добре обработени и дълбоко наторени и варувани, но растението предпочита твърдите глинести почви. То се нуждае от много влага и предпочита закътаните места.

Растението започва да цъфти на третата година от засаждането. То образува висока и голяма по обем вегетативна маса и затова следва да се разсажда на голямо разстояние едно от друго.

Обработки

Преди разсаждането се провежда дълбока оран, едновеменно с която се внася добре отлежала оборска тор с разчет 5-6 тона/дка.

Размножаване

Размножаването става вегетативно и чрез разсад. Вегетативното размножаване е възможно само в съвсем ограничени количества, т.к. отделянето на младите издънки става от коренища, не по-млади от 5-6-годишна възраст, като отделянето им трябва да става изключително внимателно, за да не се повредят младите издънки, които са много крехки.

Промишленото размножаване става чрез засаждане на предварително отгледан разсад напролет. Растенията понасят много лесно разсаждането.

Разходна норма:

60х30 см – 5500 броя растения за 1 декар. Растенията, отгледани от разсад достигат до експлоатационна годност най-рано на 3-4-та година от годината на разсаждане.

Вадене и заготовка на корените

Корените се вадят през есента или пролетта, преди растението да е излязло от състояние на покой. Вадят се само дебелите и месести корени, а младите издънки се пазят много внимателно, т.к. от тях ще очаквате бъдеща реколта.

Извадените корени се почистват от надземната част и тънките коренчета и веднага се измиват, без да се накисват. Веднага след измиването се нарязват на парчета с дължина 10-20 см, а парчетата, по-дебели от 2 см се разцепват на дължина на 2-4 части и се сушат в сушилня при температура не по-висока от 60 градуса. Ако не се изсушат веднага в сушилня, корените ще започнат ферментация, а това пречи при използване на растението за лечебни цели. Добре изсушените корени при огъване се чупят.

Ако корените са предназначени за пивоварната промишланост, те се натрупват накуп в топло помещение, оставят се да ферментират и след това се пристъпва към тяхното сушене. След ферментиране, корените получават светлокафяв цвят и характерна миризма.

ГОТОВАТА ДРОГА СЕ ПАЗИ В СУХИ ПОМЕЩЕНИЯ, Т.К Е СИЛНО ХИГРОСКОПИЧНА!

Рандеман:

Oт 4 кг свежи корени се получават 1 кг сухи.

Добиви:

400 кг сухи корени от 1 декар. За да се увеличи добивът, се препоръчва изрязването на цветоносните стъбла още в началото на тяхното появяване.

Поръчка за упоменатите видове се прави предварително, като за всеки има минимално количество. Цените се определят допълнително, в зависимост от обема на поръчаните разсади. Единични бройки не се произвеждат!

Поръчка за редки видове се прави предварително, като за всеки има минимално количество. Цените се определят допълнително, в зависимост от обема на поръчаните разсади. Единични бройки не се произвеждат!

 

Дейност

 

Количество /дка

 

Цена/лв

 

Сума/лв/дка

Разходи през първа година:

1.

Разсад

5 500

0,20

1 100,00

2.

Дълбока оран

-

-

13,50

3.

Дискуване

-

-

9,00

4.

Култивиране- два пъти

-

2,50

5,00

5.

Разсаждане и поливане

6 ч/д

20,00

120,00

6.

Ръчно окопаване – 2 пъти

2 ч/д

20,00

80,00

7.

Механизирано окопаване – 4 пъти

-

2,50

10,00

ОБЩО РАЗХОДИ ЗА ПЪРВА ГОДИНА : 1 337,50 лева

 

Разходи през втора година :

1.

Механизирано окопаване между редовете –
четири пъти

-

2,50

10,00

2.

Ръчно окопаване между растенията – двукратно

2 ч/д

20,00

80,00

ОБЩО РАЗХОДИ ЗА ВТОРА ГОДИНА :  90,00 лв.

 

Разходи през трета година :

1.

Механизирано окопаване между редовете –
четири пъти

-

2,50

10,00

2.

Ръчно окопаване между растенията – двукратно

2 ч/д

20,00

80,00

3.

Поливане

-

4,00

8,00

4.

Вадене на корени механизирано с плуг

-

13,50

13,50

5.

Миене, рязане, сушене на корени

-

-

75,00

ОБЩО РАЗХОДИ ЗА ТРИГОДИШЕН ПЕРИОД : 1 614 лева

 

ПРИХОДИ еднократно през третата година:

Сухи корени 400 кг/дка х 10,00 лв/кг – 4 000,00лв/дка

ПЕЧАЛБА за тригодишен период от декар:
2 386 лева